
Co je to celiakie
Celiakie je nesnášenlivost vůči lepku. Celiakie není tak moc ojedinělá, v České Republice ji má až půl procenta populace. Jedná se o chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které se váže k obsahu lepku v bílkovinách obilovin. Celiakie se může objevit v jakémkoliv věku, avšak nejčastěji bývá diagnostikována již v dětství, kdy se projevuje klasickými střevními potížemi.
Nejznámější potraviny obsahující lepek
- pšenice
- ječmen
- špalda
- žito
- bulgur
Pokud na etiketě hledáte lepek, najdete ho zpravidla pod hodnotou 1.
Potraviny obsahující lepek, do kterých bychom to neřekli
Lepek obsahuje také řada potravin, u kterých byste to nečekali. Například:
- zmrzliny a různé vaničkové mražené dezerty
- Veškeré čokolády, které jsou něčím plněné, k tomu se váží i nugátové bonbony, karamely čokoládové pomazánky
- bujónové kostky a masox
- instantní polévky
- různé druhy majonéz, tatarek, kečupy a některé jogurty
I kupované saláty mohou obsahovat lepek. Například varianty s majonézou, hotová zeleninová jídla nebo zeleninové přesnídávky.
Pokud na uzenině nenaleznete štítek bez lepku, pak i uzeniny včetně paštik a pomazánek patří k potravinám obsahujícím lepek.
Alkoholické nápoje jako víno, veškerá piva, tmavé a kořeněné destiláty i některé druhy vodek. Samozřejmě i alkohol je označen bezlepkovou etiketou. Tudíž pokud je zde bezlepkový popis, pak neuškodí.
Existují i skryté zdroje lepku
Dávejte si pozor i na kosmetiku, která lepek může obsahovat. Je tomu tak například u:
- rtěnek a lesků
- léků
- zubních past a ústních vod
- vitamínů a doplňků stravy
Pokud jste se setkali s celiakií, tento seznam vám pomůže zjistit, jaké potraviny nejít ačkoliv byste neřekli, že lepek obsahují. Pro péči o vlastní zdraví si můžete přečíst také naše články švestka jako dar přírody nebo stres, civilizační choroba, kterou se nedaří zničit.