Teoretické znalosti hub
Ještě před první návštěvou lesa si nastudujte alespoň základní druhy jedlých hub. Podle ročního období, kdy do lesa vyrážíte, si můžete v atlase najít druhy, které můžete potkat. Začátečníků se nejlépe určují hřibovité houby, které mají ze spodu klobouku rourky.
Některé druhy muchomůrek jsou také jedlé a dokonce velmi chutné. Bohužel zde hrozí záměna s jedovatými druhy. Muchomůrky mají ze spodu klobouku lupeny. Existuje několik základních pravidel pro rozeznání jedlých muchomůrek, ale zezačátku se jim raději vyhněte.
V lese najdeme mnohem více hub než hřiby a muchomůrky. Rozeznat některé druhy ryzců nebo holubinek však vyžaduje větší praxi. Na druhou stranu můžete narazit na vatovec (pýchavku) nebo kotrč kadeřavý, které poznáte poměrně bezpečně.
Vezměte si někoho na pomoc
Na první houbařskou výpravu ideálně vyrazte s někým, kdo má s houbařením zkušenosti. Každou vaši houbu vloženou do košíku zkontroluje a řekne, jak se jmenuje. Tím si osvojíte názvy hub. Příště vás může z nově nabytých znalostí vyzkoušet.
Zkušený houbař vás také naučí správně čistit houby, ať si domů nedonesete půl koše jehličí a listí. Důležité je také chování v lese. Odřezání houby musí být šetrné, aby se nepoškodilo podhoubí. Pokud potkáte houby, které neznáte, tak je nechte pro zvířata nebo jiné houbaře. Rozhodně do nich nekopejte.
Tip: Pokud potkáte neznámou houbu a zajímá vás její druh, tak pro jeho určení ji musíte utrhnout. Následně ji můžete donést do mykologické poradny.
Důležitá pravidla
Na první místo postavíme pravidlo sbírání známých druhů hub. Pokud houby neznám, tak ji nesbírám k jídlu, maximálně ji donesu na určení do mykologické poradny. Spousta druhů je snadno zaměnitelná s jedovatými alternativami.
Houby ukládejte očištěné do koše nebo jiné nádoby, kde proudí vzduch. Houby z lesa zpracujte co nejdříve a nenechávejte je v nevětraném prostoru. I jedlé zapařené houby vám mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy a stavy podobné otravě.
Houby rostou během celého roku. Jsou druhy, které můžete sbírat i v zimě nebo brzy na jaře. Co se týče hříbků, tak zde platí jednoduché pravidlo. Jakmile teplota klesne pod bod mrazu, tak už je nesbírejte a počkejte si do příštího roku.
Přečtěte si také, jakých je Top 5 míst Vysočiny nebo 5 top pražských galerií.